075 616 6607 info@schoenbv.nl

Afgedankte producten een nieuw leven geven wint aan populariteit. Steeds grotere aantallen gebruiksartikelen zoals tv’s, magnetrons, koelkasten, pc’s en smartphones worden grondig hersteld en vernieuwd. Defecte onderdelen worden vervangen en producten krijgen aan de buitenkant zo’n goede opknapbeurt dat ze nauwelijks van nieuw te onderscheiden zijn. ‘Refurbishen’ heet het. Niet alleen elektrische apparaten worden zo opnieuw op de markt gebracht, ook kantoormeubelen krijgen een nieuw leven. Twee bedrijven in Zaandam sloegen de handen ineen.

‘Circulair ondernemen’ noemt Peter Bas Cremers het. Hij is oprichter en de motor achter Looops (met drie o’s), een bedrijf dat grote partijen gebruikte kantoormeubelen opknapt en vervolgens via de tussenhandel weer als refurbished verkoopt aan bedrijven of overheidsorganisaties. Cremers begon zijn activiteiten eerder bij InterActiva, een onderneming die handelt in bedrijfsinventarissen die duurzaam en goed opnieuw te gebruiken zijn, zoals kantoormeubilair, computer- en telecomhardware, machinerieën en gereedschappen. De handel liep zo goed dat InterActiva zelfs nieuw kantoormeubilair uit China ging importeren om aan de vraag te voldoen. Voor Cremers ging dit de verkeerde kant op: “Ik wilde juist de groene kant op. Ik wilde dat we het goede voorbeeld zouden geven voor een circulaire economie en laten zien dat je gebruikte goederen heel goed kan refurbishen door er industriële technieken op toe te passen.” Cremers kreeg hiervoor meer ruimte toen de activiteiten van InterActiva werden ontvlecht. In april 2017 ging hij van start met de zelfstandige onderneming Looops en kon hij zich gaan richten op het circulaire werken: “InterActiva verzorgt nog steeds dezelfde inkoop en handel. Met Looops zorgen we voor het refurbishen van het kantoormeubilair dat binnenkomt. De vernieuwde producten zetten we weg via projectinrichters, architecten en de groothandel. We kopen dus niet zelf in en we verkopen ook niet direct aan eindgebruikers. We zijn een schakel. Kenmerkend voor Looops is daarnaast dat we werken met mensen die, zoals dat heet, wat verder van de arbeidsmarkt staan. Als het even kan proberen we vooral wat oudere mensen die al langer werkloos thuiszitten een duwtje in de rug te geven. Ook laten we veel werkzaamheden uitvoeren bij sociale werkplaatsen. Mijn visie is dat alles met alles geschakeld is of moet zijn. Vandaar de naam: Looops.”

Creatief en professioneel
Het refurbishen van kantoormeubelen bestaat volgens Cremers uit het herstellen van schade of vervangen van onderdelen, maar ook uit schuren en kleuren of opnieuw bekleden. “Eigenlijk doen we alles wat nodig is om van iets dat niet meer gebruikt wordt weer iets bruikbaars maken. Daarover wordt heel creatief nagedacht. Voor het stofferen bijvoorbeeld, worden stoffen gebruikt waarvan de vezels gemaakt zijn van gerecyclede pet-flessen. Maar ook van duurzame biologische vezels zoals hennep, brandnetels en vlas. Dat stofferen wordt overigens gedaan bij een sociale werkplaats door blinden en slechtzienden.” Samen met studenten van de Design Academy in Eindhoven vond Cremers ook een creatieve oplossing, voor de topbladen die op ladeblokken zitten: “Normaal gesproken gaan die naar de stort. Nu komt daar een nieuwe printlaag op, prachtige ontwerpen, waardoor we er nieuwe tafels van kunnen maken, die bijvoorbeeld heel goed in wachtkamers kunnen staan. Het lukt ons inmiddels om tachtig tot negentig procent van al het aangeleverde materiaal een nieuw leven te geven.”

Opknappen betekent onder meer dat Looops de metalen onderdelen in moderne kleuren laat spuiten. Dat gebeurt bij Schoen Poedercoating BV in Zaandam. Deze samenwerking dateert nog uit de periode bij InterActiva. Cremers: “Vanaf het begin wisten we dat we voor het spuiten een professional nodig hadden. Omdat we te maken hebben met veel transport en logistiek, zochten we een bedrijf in de buurt en zo kwamen we bij Schoen terecht. De relatie met Schoen is prettig en overzichtelijk, de communicatielijnen zijn kort en de prijzen goed. Ook belangrijk is dat ze, zeker in het begin, voor advies zorgden. We wisten toen nog niet zo veel van oppervlaktebehandeling.”

Volgens Lester Claassens, commercieel medewerker bij Schoen BV, is Looops een bijzondere klant, omdat het de enige is die gebruikte materialen weer wil opknappen. “Normaal gesproken werken wij alleen met nieuw materiaal, staal en aluminium, waarop we onze gebruikelijke voorbehandeling doen. Bij de materialen van Looops is alles staal en de gebruikte producten vergen een andere voorbehandeling. Hierover hebben we goede afspraken gemaakt. Looops haalt de plastic delen eraf en zorgt dat het materiaal schoon en vetvrij is, en eventueel geschuurd. Wij lopen dat na met een visuele inspectie. Om het laatste stof eraf te halen, nemen we het af nog eens met een kleefdoekje. De objecten gaan dus niet door onze voorbehandeling maar worden gelijk gecoat. Daardoor kan het goedkoper, maar is het afkeurpercentage soms ook wat hoger. Sommige vervuiling op het materiaal kan je met het blote oog gewoon niet zien. Om toch een mooi eindproduct te krijgen, behandelen we die stukken met een extra laag.”

Kwaliteit in één keer goed
Voor een bedrijf dat refurbished artikelen levert, is kwaliteit van groot belang. Volgens Cremers is dat belang zelfs toegenomen: “Toen wij nog direct aan de eindgebruiker verkochten, kon ik eventuele problemen nog wel eens zelf oplossen. Nu dat via de tussenhandel verloopt, moeten we zorgen dat de kwaliteit in één keer goed is. Als ze daar niet van op aan kunnen, nemen ze niet meer af. Hun naam staat op het spel. De zorg voor de kwaliteit ligt overigens grotendeels bij Looops zelf. Aan de werkwijze van Schoen schort het bijvoorbeeld niet. De kwaliteit van het spuiten, de oven, de afdekking, dat klopt allemaal wel. Voor een betere kwaliteit richt ik me op het voortraject bij Looops. Hoe strakker ik alles bij Schoen aanlever, hoe beter de kwaliteit van mijn producten. Bij Looops zorgt nu één medewerker voor de werkvoorbereiding. Daardoor is de kwaliteit flink omhoog gegaan. Dat betekent overigens niet dat er helemaal geen gebruikssporen zijn. Bij ladeblokken zit bijvoorbeeld nog wel eens een deukje in de achterkant. Maar klanten vinden dat niet erg. Ze willen duurzaam bezig zijn. En door materialen te hergebruiken dragen ze niet alleen bij aan een beter milieu, het scheelt ook nog eens de helft in prijs. Dat maakt de acceptatie hoger. Van afnemers heb ik nooit klachten over de kwaliteit ontvangen. Daarbij speelt waarschijnlijk ook dat we alleen met A-merken werken, zoals Ahrend en Gispen.”

Over de markt voor refurbished kantoormeubilair is Cremers positief. “Projectinrichters en architecten willen onze producten steeds meer inzetten. Zelf ga ik regelmatig in gesprek met bedrijven en overheidsorganisaties om te praten over het refurbishen van hun bestaande meubilair. De partijen die ik spreek zijn allemaal geïnteresseerd. Ook wil ik me meer richten op de groothandel. Ik zie voor me dat er in 2020 vier circulaire stations in het land staan waar mensen aan het werk zijn om samen zoveel mogelijk kantoormeubelen, en misschien ook andere meubelen, een nieuw leven te geven.

Meer info:
www.looops.nl
schoenbv.nl

Bron: Oppervlakte technieken juli-augustus 2017, tekst door Hans de Rond